6 tipp a jó domain név választáshoz

6 tipp a jó domain név választáshoz


Dátum: 2013/10/17

Induló vállalkozásoknak, egy új ötletnek jó domaint választani nem is olyan egyszerű, annál is inkább ha már regisztrálva van az általunk választott domain. Egy jó domain növelheti weboldala látogatottságát, egy nem jól megválasztott domain pedig sokba kerülhet mire elérjük azt amit egy jó domain név alapból kínál.


1. A domain név választásnál fontos

Rövid, fülbemászó és könnyen megjegyezhető legyen! Lehetőség szerint könnyen kiejthető és leírható. Minél rövidebb a domain, annál könnyebb megjegyezni és kisebb a lehetősége annak, hogy elfelejtik, vagy elírják.


2. Ki nem mondott szabály

Kerülje a versenytársai nevével megegyező, vagy abból képzett, esetleg levédett nevek használatát, mivel azt később akár peres úton is elvehetik Öntől.


3. ".HU" domain

Magyarországon a ". HU" a legnépszerűbb felső szintű domain. Egy honlapcímet hallva egyből a .hu végződés jut eszünkbe. Amennyiben nem csak magyar látogatókat céloz meg weboldalával, érdemes a .eu és/vagy a .com domain végződést is regisztráltatni. A domain nevek bejegyzése olcsó, így érdemes akár több végződést a tulajdonunkban tudni. Egy nemzetközi szinten jelen lévő vállalkozásnak mindenképpen szükséges hogy legyen .com vagy .eu domain neve, melynek tartalma lehetőség szerint idegen nyelvű legyen. A legtöbb esetben, elegendő a ".com", azonban, ha azt tervezi, hogy terméket értékesít egy adott országban, akkor érdemes egy ország adott domain végződését is figyelembe venni, pl.: a "co.uk" az Egyesült Királyság, a ".pl" Lengyelország esetén.


4. Mi a stratégia?

Forgalmát kizárólag a keresőkre támaszkodna szeretné elérni? Ebben az esetben érdemes a szolgáltatás vagy a termék nevét használni Domain névként. Amennyiben klíma szereléssel foglalkozunk érdemes pl. "klimaszereles.hu", vagy "klimaszerelesdebrecen.hu" domain neveket regisztráltatni, hogy minél könnyebben ránk találjanak. Így előkelőbb helyet érhetünk el a keresőkben. Ha a marketingen van a hangsúly, és fizetett hirdetésekkel szeretnénk látogatókat/vásárlókat vonzani, akkor jöhet a cég név, és a márka építése pl.: klimatech2000.hu. Keresők szempontjából a legfontosabb szempont az, hogy a látogatók számára legrelevánsabb, legkézenfekvőbb szóból képezzük domain nevünket.


5. Legyen kreatív

Egy témára rengeteg már bejegyzett domain létezhet és üzemelhet. Ne legyen a 101. a sorban. Találjon ki valami frappáns, a tárgyat jól leíró szót, vagy akár hozzon létre egyet, ilyen pl. YouTube.


6. Foglalt a domain név?

Használja nyugodtan a "-" jelet. A domain számára ez olyan mint egy szóköz, esetleg regisztráltasson ékezetes domain nevet. Vásároljon .com, .eu, .net, .info végződéssel, vagy használjon többes számot.


Reméljük ezzel a pár hasznos tanáccsal segíteni tudtuk domain választását. Amennyiben további segítségre lenne szüksége, keresse ügyfélszolgálatunkat.